Monday, February 20, 2012

yes, cikgu~~!

salam alaik n hello ols...

well,.. i wanna talk bout this profession yang mmg disanjungi n dihormati... n tak kurang juga, di underestimate.... agree? yes or no? well,.. dat depends on one's opinion.. and of kos, ak ade opinion ak sdiri... truth,... my dad is a teacher... in fact, for me,.. he's the best teacher in the world,,, and my sis pon is a teacher... i never knew if she's any better than my dad,.. but, one thing i know, she's proud of her career and im proud of her being proud... eh???

just like my dad: with the glass, moustache, n everything
Since i was young, i had a very good perception towards all the teachers.... however,.... bile ak dah bsar,... things changed... ak still rase this profession is a very great profession that no one can ever beat that... cume..... ak rase there are too many teachers yang buat org dah xrespect this profession....



Bukan saja-saja aku nak kutuk,... but this is based on what i see, hear, observe.... kita diajar, kita tahu and kita diberitahu dari kecik lagi yang cikgu ni mulia... konon cikgu ni ibarat lilin yang  membakar diri untuk pelajar-pelajar...... tapi, truth? berapa percent je cikgu-cikgu yang ikhlas bakar diri dia ni? ak pernah pergi kenduri umah sedara... my sis yang ajar sekolah rendah ni tye la sedara yang cikgu juga ni.... 'a, sekarang ajr primary skool lagi ke?' and selambanya die jawab, depan my sis.. ' xlah,.. da tukar secondary... leceh la ajr dak primary ni... nk kene basuh berak la,... nangis la,.. busuk plak tu...' huh?? what the??? mcm bagus sangat... kalau bagus, takdenya ko kna amik KPLI... dah sah2, ko boleh dapt keja pki degree ko 2...  dah dapat jadi cikgu 2, wat la ngan ikhlas,.. ni boleh complain2 plak... xsuka., xyah jadi cikgu,.. xdpat pahala pon kalo ngungkit gitu... sama la ngan kes yg xnak ajr kat pedalaman,.. leceh, budak xpandaii... errr??? bukan 2 tugas ko ke? dah die xpandai, ajar laaa....siap boleh komplain macam 2, xyah jadi cikgu,..


okay, ni kes lain plak... ni kes yang mane cikgu cume ajar yang pandai, n neglect yang bermasalah,,,,... bukan takat neglect, tapi, makin nak menambahkan masalah doz students... kire mcm kes citer GTO, gokusen tu sume,.. yg all the teachers bukan takat taknak tlg students, tpi kalo bleh, nk get rid of them lagi....... selama ni, ak tgk citer tu as citer semata2... tapi, percaya atau x, such things happened here in Malaysia... ade skali ni, i went to this one program organized by KEFAJAR... Kembara Pendidikan.... kat sini, i was told to be prepared,.. among the students, there are problematic students.. in fact, the teachers siap mention yang xyah layan sgt problematic students 2.... diorang mmg bgi full attention tu pelajar cemerlang je...



n dah nasib ak...ak jadi fasi to few students yg bermasalah..... tpi, being among them, and trying to get to know them,... ak realise yang they are not as bad as what the teachers described... diorang okay je as long as u know how to approach them... ak wonder... nape the teachers describe diorang seteruk 2? nape diorang xbuat mcm yang ak buat? get to know them.... ade sekali ni,... dpan mate kitorang, one of the teachers, buang kasut these students and gtaw diorang nak buang skolah sbb kene tgkap smoking.... ok,... normal punishment la buang skolah,.. but, buang kasut? motif??? n i asked one of them,.. which is one of the students yang dlm group ak.. mmg cikgu tu garang cm2 ke? he said,.. cikgu tu mmg kalo bleh xnak diorang ade kat skool sbb diorg sllalu wat kacau.... n as much as possible cikgu tu akn ssahkan dirang as long as diorg blaja situ... what the?? kalo buang skolah, ape benefit die? ok,.. skolah jadi skolah bagus,.. free discipline prob,.. tpi, student 2?  terbiar without edu? n this is actually another factor for the increment of criminal cases in msia??dun u think...??? kalo kami yg takde experience in teaching bleh handle diz students, y cnt teachers?? nak o tak nak je.... diorang underestimate problematic students...



TAPI,.... sebalik rase xpuas hati ak terhadap all these teachers yang xfully perform their duties,... ak respect the teachers yg put their heart and soul in educating students yang one day will be the leaders of our country... im proud those who helped the students sincerely... who think of themselves as the parents...im proud to those teachers yg keep supporting students in every single thing they do... 



and i admire this one teacher in my life yg bile org tye, nape xmarah student ni dapat 'c',... die jawab,,,' dah die bole buat takat ni, dah la,.. jgn paksa dia... IQ die takat ni je... tugas cikgu bukan nak buat die pandai, tapi, nak ajar die jadi manusia'.......  sweet huh??? to be a good teacher, u dont have to have good students,... good intention is what matter the most... :) so, peace teachers...:)


11 comments:

  1. suka tengok citer gokusen..hehe~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.... best kot... both 1 and 2... :) yamaguchi kan?

      Delete
  2. nice article...nama awak izni ismail. nama kwn saye izani ismail.ayah dia pun cikgu gak..cam kembar je korang ni,huhu..btw, stju sgt. ckgu skang ramai xikhlas. kelas2 blkg, ajar lebih kurang je. kelas depan, mest dorg pulun habis2 spy dorang dpt straight A lam exam..nk bg naik name skolah...sian budak2 kelas blkg...tp mmg xdinafikn still lg ade cikgu yg ikhlas ngajar cam ticer saya..Ticer Salmawati Idris...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu study mane??? huhuhuhu.... same laa.... cikgu2 mmg kadang2 wat cam dak2 klas blakang 2 xwujud je... huhuhu... tapi, ade je cikgu yang baik,.. xleh ajar diorang jadi pandai, ajr diorang value of life pon ckup,.. kan2?

      Delete
  3. dulu skolah beser2 je, xhebat pon...sek men keb geliga,kemaman.hikhik...izni plak?org mane ek? english izni bagus la,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. izni skool kat klantan je... half an hour from home... english? sbnarnye truk,.. tpi, buat2 cam gempak... chck my entry bout english... kemaman? dulu ade wat prog ank angkat kat kemaman... kat kg nelayan n kawasan rumah murah geliga... :D

      Delete
  4. huhu, ayu bace, hebat je tuh. grammar tu manatap. keep the good job:) oh, prnh gi kmaman ek? kg nelayan n kaw rumah murah geliga tu mmg dekat la sgt ngn umah ayu. cume ayu geliga besar,hihi..program ank angkt under skolah ek?

    ReplyDelete
  5. hehehe... x.. last year, kelab izni kat uitm organize program... kat sekolah kat kwsan kg murah tu pon kami pergi....tpi, xtahu sekolah ape...

    ReplyDelete
  6. datang sini meninggalkan link

    http://takemyheart-superman.blogspot.com/2012/02/contest-edit-gambar-paling-ohseem-by.html

    jom join ~

    ReplyDelete
  7. nk menjadi cikgu biar dgn ati yg iklas kn?

    =)

    ReplyDelete